امروزه به توسط تکنولوژی و علم بشر راهیابی به سیارات دیگر که از آرزوهای انسانی بوده امکانپذیر شده است. تمام انرژی، فضا، زمان و مادهای که ما می شناسیم در این عالم هستند و در حدود ۱۳.۸ میلیاردسال پیش شروع به شکل گیری کردند.
تاریخ توسعه و تعالی علم، به ویژه علم شناخت زمین، سیارات و تاریخچه آن در آسمان و سایر اجرام سماوی، داستان جذاب کنجکاوی، مطالعه و تلاش های خستگی ناپذیر مردان و زنانی است که در جهان کنکاش کرده، فراتر از زمان خود اندیشیده اند و به دانش دست پیداکرده اند.
تاریخچه ی مختصری از افراد بزرگ و تاثیرگذار در شناخت سیارات
کپرنیک
- از نخستین پیشگامان نجوم جدید در جهان غرب، (نیکاس کپرنیک 1473- 1543 م) اهل لهستان است. کپرنیک در کتاب گردش افاک آسمانی، نادرست بودن نظریه زمین مرکزی 1543 بطلمیوس را ثابت نکرد، چون در آن زمان، شواهدی برای رد آن شناخته نشده بود.
براهه
- تیکو براهه (1546- 1601 م)، منجم دانمارکی، با تأسیس رصدخانه مجهز به دستگاه های نجومی متعدد، در مدت زمانی طولانی، با دقت زیاد به مشاهده و رصد اجرام آسمانی پرداخت. دقت رصدهای تیکو براهه تا ده بار، دقیق تر از رصدهای منجمان پیشین توصیف شده است.
- تیکوبراهه، آخرین فرد از نسل منجمان بدون تلسکوپ است.
- او در سال 1577 میادی یک ستاره دنباله دار را با چشم غیرمسلح رصد کرد و فهمید که آن سنگ در جو زمین نیست، بلکه در فضاست.
گالیله
- گالیلئو گالیله (1564- 1642)، منجم و مکتشف ایتالیایی، نخستین فردی است که به طور رسمی در ستاره شناسی از تلسکوپ استفاده کرد.
- در ابتدا دوربین او تنها سه برابر بزرگ نمایی داشت.
- اما بعداز مدتی او یک دوربین نجومی ساخت که سی برابر بزرگ نمایی داشت. همچنین او با ترمیم و بهسازی این دوربین، به مشاهده آسمان و اجرام آسمانی شناور در آن پرداخت.
نیوتن
- اسحاق نیوتن (1643- 1727)، محقق، ریاضی دان و فیزیک دان پرتاش انگلیسی، نقش مهمی در توسعه و تعالی ریاضی نجوم دارد.
- تحقیقات نیوتن در موضوع نور، آینه ها و عدسی ها به ساخت تلسکوپ هایی انجامید که در آن ها به جای عدسی در تلسکوپ های گالیله ای، از آینه مقعر برای جمع آوری نور استفاده می شود.
- امروزه این نوع تلسکوپ ها به تلسکوپ های نیوتنی معروف اند و در بین منجمان آماتور از پرطرف دارترین تلسکوپ های مطالعاتی هستند.
- نیوتن بیان داشت که تمام اجسام و به ویژه اختران فلکی، همدیگر را به نسبت معکوس مجذور فاصله و نسبت مستقیم جرمشان جذب می کنند.
- وی به این وسیله موفق شد قوانین حرکت سیارات را که کپلر به طریق تجربی به دست آورده بود، از طریق محاسبات ریاضی، فرمول ها بگیرد و جرم خورشید و زمین و بعضی روابط فیزیکی نتیجه از سیارات را حساب کند.
فرانهوفر وکیرشهف
- با اختراع طیف نگار و عکاسی، افق های جدیدی به روی اخترشناسی بازشد.
- در سال های 1814 و 1815، ژوزف وان فرانهوفر (1787- 1826)در طیف نور خورشید، حدود شش صد نوار را مشاهده کرد
- در سال 1859، گوستاوکیرشهف (1824- 1887) این نوارها را به حضور عناصر مختلف در جو خورشید نسبت داد.
هابل
- در سال 1924، ادوین هابل (1889- 1953)، ستاره شناس مشهور ایاالت متحده، نقش بسیار مؤثری در نجوم جدید داشت.
- از سال 1919 با بزرگ ترین تلسکوپ آن زمان (تلسکوپ صد اینچی) به مطالعه در آسمان لایتناهی پرداخت و ستارگان درون سحابی آندرومدا را رصد کرد.
انسان چه مدت می تواند در فضا و منظومه شمسی دوام بیاورد؟ سوالی که ذهن همگان را بخود مشغول کرده است. ما در ادامه به بررسی هر یک از سیارات خواهیم پرداخت.
سیاره عطارد:
- تغییرات دمایی در این سیاره بسیار خاص و دیوانه کننده است
- تغییرات دمایی اش به 426 درجه سانتیگراد میتواند برسد و در شب این تغییرات دمایی به مقدار منفی 170 درجه سانتیگراد می تواند افت داشته باشد.
- جالبتراینکه مدت زمانیکه میتوان در این سیاره دوام آورد در حدود 90 ثانیه خواهد بود که بیشتر ازاین میسر نیست.
- عطارد در میان سیاره های منظومه شمسی، کمترین انحراف محوری و بزرگترین گریز از مرکز مداری را دارا است.
- سطح پرگودال عطارد مانند سطح ماه بوده و نشان دهنده سطح فعال این سیاره در میلیونها سال پیش است.
- سیاره عطارد با وجود اندازه کوچک، میدان مغناطیسی سراسری و بزرگی دارد.
سیاره مریخ:
- در مریخ درمدت 80 ثانیه میتوان زنده ماند. اتمسفر و جو مریخ 95 درصد از کربن دی اکسید هست. دمای آن منفی 63 درجه است که دانشمندان در این زمینه تحقیقات زیادی برای سکونت در مریخ انجام داده اند.
- کوه المپوس در سیاره مریخ باارتفاع 27 کیلومتر و تقریبا 3 برابر کوه اورست است که بزرگترین کوه در منظومه شمسی شناخته شده است. همچنین بزرگترین آتشفشان در سامانه خورشیدی است.
- در مریخ برای اینکه بتوانیم با یک هواپیما به سیاره ها پرواز کنیم نیازمند نرم افزارهای خاصی هستیم.
- برای پرواز با هواپیما به مریخ از نرمافزار ایکس پلین استفاده می کنیم. یکی از بهترین شبیه سازهای پرواز و حاصل ۲۰ سال تلاش مداوم عاشقان هواپیما است.
- همچنین کاربرد این نرمافزار این است که جریان هوا را در اطراف اقسام مختلف هواپیما شبیه سازی می کند که این ویژگی این نرم افزار را از بقیه متمایز کرده است.
چون که می توان ازآن برای بررسی مدل های پرواز هواپیماهای جدید استفاده کرد. با استفاده از پیش بینی های نرم افزار می توان فهمید که پرواز در مریخ بسیار مشکل است از این موضوع ناسا مطلع است و برای بررسی پرواز در مریخ بررنامه ای را تدوین کرده است. یکی از مشکلات رقیق بودن هواست. سازنده نرم افزار پیش بینی کرده هدایت فضاپیمای مارتیان به سختی هدایت هواپیمای اقیانوس پیمای فراصوت است.
سیاره مشتری:
- یکی از بزرگترین سیارات که می توان نام برد مشتری هست.
- تنها یک ثانیه می توان در این سیاره سپری کرد. بعد یک ثانیه با بادهای وحشتناک و طوفان های شدید روبه رو خواهیم شد که بدن انسان مواجه شدن با آن را تحمل نخواهد کرد.
- در جو این سیاره هیچ هواپیمایی نمی تواند به پرواز درآید.
- جاذبه این سیاره بسیار زیاد است.
- مشتری مثل زمین پوسته مشخصی ندارد.
سیاره زحل:
- در کمتر از یک ثانیه می توان در این سیاره ماند.
- زحل بادهای بسیار قدرتمندی تولید می کند که سرعت آنها به 1800کیلومتر بر ساعت میتواند برسد.
- همچنین این سیاره طوفانهای شدیدی در خودش دارد که هیچ موجود زنده ای نمیتواند آنهارا تحمل نماید.
- بعلاوه جاذبه زحل از مشتری کمتر است و در آن کمی متراکم تر می باشد.
سیاره اورانوس :
- این سیاره با ترکیب داغی از آب و آمونیک و متانول تشکیل شده است که زمانی برای ماندن در این سیاره نمیتوان گفت.
- چون فرصتی برای فرود در این سیاره نداریم به همین دلیل هیچ زمانی برای زنده ماندن در این سیاره وجود ندارد.
- اگر بخواهیم کره ای عجیب و آبی رنگ نام ببریم آن سیاره اورانوس است.
سیاره نپتون :
- زمانیکه میتوان در این سیاره زنده ماند تنها کمتراز یک ثانیه هست.
- شرایط طوری هست که هرجسم را به نابودی می کشاند.
- دلیل آن هم بادهای بسیار قوی و وحشتناک پشت سرهم هستند که سرعتشان گاهی اوقات کمتر از سرعت صوت هستند.
- نپتون سیاره ای است که در اثر سرما در آن یخ می زنید و می میرید.
زهره:
- این ساره به دلیل شباهتهای زیاد به زمین، لقب خواهر زمین را گرفته است.
- تفاوت عمده زمین و زهره عدم فرسایش درزهره است.
- ما با استفاده از معادلات تعادل و پرواز میتوانیم به شرایط پرواز در جو آن پی ببریم.
نتیجه معادلات بیان می کند پرواز خوب است اما هواپیما از لحظه شروع پرواز تا لحظه اتمام آن شعله ور خواهد بود. بعد از مدتی پرواز متوقف می شود و مدتی پس از آن هواپیما بودن آن چنان متوقف میشود که این آهن پاره که نامش هواپیما بود در محل باقی خواهد ماند.
هوا در زهره گرم است. به طوری که سرب در آن ذوب می شود. با وجود این که زهره جهنمی از آتش و دود است اما جو فوقانی آن جو کاملا مشابه با زمین دارد. بعلاوه لباس ضد اسید برای در امان ماندن از تاثیرات اسید سولفوریک جو سیاره نیاز است.
همچنین اسید موجود در جو خطرناک است. به طوری که اگر قسمتی از بدنه هواپیما رنگ محافظ نداشته باشد به سرعت خورده شده و از بین می رود. نتیجه میگیریم که کلاً زهره جای بسیار خطرناکی است. در سیاره ونوس (زهره) زندگی سخت است. مدت زمانیکه زنده می مانیم فقط 1 ثانیه خواهد بود.
اتمسفرو جو این سیاره
98 درصد از کربن دی اکسید است و فشار 90 بار بیشتر اززمین است و دمای میانگین حدود 460 درجه سانتیگراد میباشد.
تیتان:
اتمسفر این قمر از زحل بسیار بیشتر از زمین است و جاذبه در این قمر اندک است که به موجب این نیروی گرانش وارده برهر جسمی ۵۰ درصد زمین است. در این سیاره لازم نیست که هواپیمای ما موتور داشته باشد بلکه با پدال هم می توان پرواز کرد اگر بتوانید یک کایت و ۱ جفت کفش داشته باشید با دویدن می توانید پرواز کنید.
هوا در تیتان بسیار سرد است. کاوشگر هایگرز برای اکتشاف شرایط خاص این ماه ارسال شده بود. زمانی که این کاوشگر به قمر رسید باطریهای آن تمام شده بود. عکس های بسیار زیبا از سطح این قمر توسط این کاوشگرگرفته شده بود و چند ساعتی در آنجا به فعالیت خود ادامه داد ولی متاسفانه سرمای شدید باعث از کار افتادن کاوشگر شد. تنها یکی از عکس هایی که گرفته بود به زمین رسید و تنها تصویری است که انسانها از سطح یک جرم آسمانی دورتر از مریخ در اختیار دارند.