پرش به محتوا
درسواره
جستجو
  • علم و تکنولوژی
  • زبان و علوم انسانی
  • سلامت
  • هنر
  • گردشگری
  • سرگرمی
منو
  • علم و تکنولوژی
  • زبان و علوم انسانی
  • سلامت
  • هنر
  • گردشگری
  • سرگرمی
حساب کاربری

صوت و اثرات آن بر زندگی

سمیرا حسینی
سمیرا حسینی
  • خرداد ۱۰, ۱۴۰۰

تعداد بازدید ۱۲۸

صوت و اثرات آن بر زندگی

صوت

روش‌های گوناگونی در طول سـالیان طولانی بـه علت اندازه‌گیری سرعت صوت در قطعات اختراع شده که هر کدام محدودیت‌های ویژه خود را دارا می‌باشند. در خصوص سابقه صوت، برخلاف مباحث دیگر فیزیک مخصوصا حرکت، اطلاعات آنچنانی در رسایل پیدا نمی‌شود. بعلاوه، صوت عجین با موسیقی از مباحث اصلی فیزیک به شمار می‌رفته است. به طوریکه مطالب آغازین درباره صوت به موسیقی مربوط می‌گردد. یکی از موارد خاص و مهم در حوزه آزمون‌های فراصوتی اندازه‌گیری سـرعت انتشـار امواج صوتی در مواد است. همچنین علاوه بـر کاربـرد‌های صنعتی مثل تعیین محل قـرار گرفتن عیوب در قـطعه و ضخامت سنجی قطعات و اندازه‌گیری سـرعت صوت کاربـرد‌های دیگری دراندازه‌گیری ضرایب کشسـانی موادو تنش‌های پسـماند قـطعه را دارا می‌باشد. ممکن است، انسان زمانی که امواج آب را مشاهده می‌نمود، به طبیعت موجی صوت پی برد. در حالیکه این تشابه، دقت علمی ویژه‌ای را نیاز دارد. به طوریکه نوشته‌های ارسطو (۳۸۴-۳۲۲ ق. م. ) بیان‌کننده آن می‌باشد که او به طبیعت مکانیکی امواج صوتی که در محیطی مثل هوا منتشر می‌گردد، پی برده بود. در دوره تمدن اسلامی مطالبی در خصوص پدیده صوت و اثرات آن بر زندگی نوشته شده است. مانند رسائل اخوان الصفا که اشاراتی به این اصل گردیده است.

تاثیر صوت بر زندگی

بخش مهمی از زندگی روزمره، عملکرد صوتی سالم می‌باشد. بررسی صوت و اثرات آن بر زندگی به همین دلیل اهمیت زیادی دارد. تعداد زیادی از افراد تغییرات صدا در دوره‌ی سالمندی را تجربه می‌کنند. همچنین، فرایند طبیعی مسن شدن، تأثیرات زیادی بر عملکرد انسان دارد، که بخشی ازاین تأثیرات بر صوت نیز قابل مشاهده می‌باشند. بطوریکه با شنیدن چند کلمه از پشت تلفن می‌توان سالمند بودن شخص گوینده را تشخیص دهیم. بعلاوه، از سن جوانی تا سالمندی حنجره تغییرات فیزیولوژیکی و آناتومیکی زیادی را متحمل می‌گردد. غضروف‌ها استخوانی و کلسیفیته می‌گردند، عضلات داخلی تحلیل رفته و مفصل‌ها خردگی پیدا خواهند کرد.

همچنین، در بین پارامتر‌های آکوستیکی متنوعی که تحت تأثیر افزایش سن قرار دارند، فرکانس پایه از مهمترین پارامتر‌ها در اکثر مطالعات می‌باشد. بعلاوه، فرکانس پایه با افزایش سن در هر دو جنس تغییر خواهد داشت که الگوی این تغییرات در دو جنس متفاوت می‌باشد.

همچنین، تغییرات آناتومیکی مرتبط با افزایش سن در حنجره، موجب کاهش بستگی گلوت در حین ارتعاش تار‌های صوتی و کاهش مقاومت راه هوایی می‌گردد. درواقع، فشار ساب گلوت به علت تغییر در بستگی گلوت و همچنین تغییرات در مقاومت راه هوایی حنجره کاهش یافته و به دنبال آن شدت صوتی با افزایش سن کاهش خواهد یافت. بعلاوه، ازلحاظ ادراکی صوت سالمندان با کیفیت نفس آلوده، کاهش بلندی، خستگی صوتی، لرزش، کاهش زیروبمی در خانم‌ها افزایش زیروبمی در آقایان مشخص می‌گردد. در سال ۲۰۰۶ گولوب و همکاران در پژوهشی با عنوان شیوع اختلالات صوتی در جمعیت سالمندان به بررسی اختلالات صوتی ازنظر شیوع، آسیب به کیفیت زندگی و ارتباط آن با وضعیت سلامت کلی در افراد بالای ۶۵ سال پرداختند. نتایج حاکی از این بود که شیوع مشکلات صوتی در سالمندان بالا بوده و کیفیت زندگی این افراد به علت اختلال صوتی مشخصاً تحت تأثیر بوده است. همچنین، دهقان و دشتی، در مطالعه‌ی خود مقدار طبیعی پارامتر‌های صوتی در افراد سالمند ایرانی را در سال ۲۰۱۲ در دو جنس بررسی کردند. نتایج حاصله از این تحقیقات، نشان دهنده‌ی مقادیر بالاتر آشفتگی فرکانس، آشفتگی دامنه و فرکانس پایه و پایین بودن نسبت هارمونی به نویز را در مردان و زنان سالمند ایرانی بود.

بعلاوه، درمطالعه‌ای با عنوان تأثیر اختلالات صوت بر کیفیت زندگی، اسمیت و همکارانش در سال ۱۹۹۶ کیفیت زندگی در ۱۷۴ بیمار مبتلا به اختلال صوتی را با کیفیت زندگی در ۱۷۳ فرد سالم مقایسه نمودند
که این مطالعه تأثیر اختلالات صدا در ۵ زمینه عملکرد شغلی، عملکرد اجتماعی، عملکرد روانشناختی، علائم فیزیکی و ارتباطات را بررسی نمود. بطوریکه، نتایج نشان دهنده‌ی این بود که گروه بیماران، نگرانی بیشتری را در تمامی زمینه‌ها نسبت به افراد سالم گزارش نمودند. درحالیکه، اسمیت و همکاران در مطالعه‌ی خود با عنوان تأثیر اختلالات صوت بر کیفیت زندگی مشخص کردند که سنگینترین عارضه‌ی روانی اختلال صوت مربوط به سالمندان است. علاوه بر این، شکایات رایج افراد سالمند در این مطالعه ناتوانی در بیان احساسات و نظراتشان، نیاز به تکرار صحبت‌هایشان به علت اینکه دیگران متوجه گفته‌های آن‌ها نیستند و اشکال در درک گفتارشان توسط دیگران باوجود نویز محیطی بود. در حقیقت نتایج، حاکی از تأثیرات روانشناختی و عملکردی اختلال صوت و تأثیر قابل توجه اختلالات صوت در کیفیت زندگی سالمندان است. در کل، سالمندی یک سیر طبیعی می‌باشد که در آن تغییرات فیزیولوژیکی و آناتومیکی متنوعی در بدن انسان انجام می‌دهد. یکی از تغییرات مهم برکیفیت زندگی در دوران سالمندی، تغییرات صوتی می‌باشد. بعلاوه، شناسایی میزان تأثیر تغییرات صوتی مرتبط با بالارفتن سن، در زندگی سالمندان کمک دهنده این است که با مشخص کردن میزان تأثیر این تغییرات بر کیفیت زندگی سالمندان، اقدامات لازم در جهت کاهش محدودیت‌ها و بهبود کیفیت زندگی سالمندان انجام گردد. در حقیقت، سنجش کیفیت زندگی سالمندان در مطالعات بالینی، در طراحی برنامه‌های پیشگیری و توانبخشی بعدی نقش مهمی را داراست. نتایج مطالعات مختلف نشان دهنده این است تأثیر تغییرات صوتی مرتبط با افزایش سن در زندگی روزمره سالمندان در جوامع متنوع بر پایه فرهنگ و ارزش‌های جامعه در نحوه‌ی برخورد با پدیده سالمندی متفاوت می‌باشد.
همچنین، با توجه به اینکه جمعیت سالمندان در ایران به سرعت در حال رشد می‌باشد، مطالعات درحیطه‌ی سالمندی به منظور درک بهتر اثرات پیری در تمام جنبه‌های ارتباطی موردنیاز است. درواقع افزایش توجه به فرایند سالمندی اجازه می‌دهدتا نگرش مفیدی نسبت به مشکلات ارتباطی سالمندان و طراحی برنامه‌های پیشگیری و توانبخشی بعدی داشته باشیم.

اثر حفاظتی تطابق صوتی بر سیستم شنوایی چگونه است؟

بعلاوه، با پیشرفت علم پزشکی، درمان بیماری‌های عفونی که در گذشته شایع بوده است، تحت کنترل قرار گرفته ولی شیوع بیماری‌های شغلی مثل اثرات شنیداری و غیر شنیداری صدا با گذشت زمان در حال رشد می‌باشد. همچنین، پیشگیری و کنترل افت‌های شنوایی ناشی از سر و صدا در جهان به یکی از برنامه‌های مهم بهداشت عمومی کشور‌های توسعه یافته و در حال توسعه تبدیل گردیده است. به منظور کنترل صدا از دو شیوه استفاده می‌گردد: کنترل فنی (مانند کنترل در منبع و کنترل در مسیر انتشار صوتی) و کنترل مدیریتی (کنترل زمان مواجهه با صدا و پایش سلامتی افراد در معرض). تطابق صوتی، مواجهه انسان یا حیوان با تراز فشار صدای کمتر از حد آسیب‌زا قبل از مواجهه با ترومای صوتی گفته می‌شود. بعلاوه، وجود مقاومت به ترومای صوتی ابتدا به وسیله میلر و همکاران بر اساس آزمایشی که روی گربه انجام داد پیشنهاد شد، که او معتقد بود که وقتی گربه در معرض صدای منقطع به مدت۱۶ روز قرار داشته باشد، تغییرات آستانه شنوایی در مقابله با صدای شدیدتر کاهش کمتری داشته است. همچنین، کان لون و همکاران در مطالعه خود به این نتیجه رسیدندکه صدای تطابق مورد استفاده برای حفاظت شنوایی باید در سطحی باشد که منجر به افت شنوایی موقتی یا دایم و آسیب به سلول‌های شنوایی نشود. وایت و همکارانش طی پژوهشی اثرات صدای متناوب و یکنواخت را به عنوان صدای تطابقی در پیشگیری از افت شنوایی و آسیب سلول‌های مویی خارجی ناشی از صدای تروما در می‌مون بررسی نمود،نتایج حاکی ازاین بود که صدای متناوب و یکنواخت هر دو 30-15دسیبل افت شنوایی موقت و صدای
دسیبل 10-15 یکنواخت افت شنوایی دایم کمتری نسبت به صدای تروما ایجاد می کند.

انتشار صوت

خوبست بدانیم، حکیم ابونصر فارابی در رساله موسیقی خود به ماهیت صوت اشاره می‌کند. بعلاوه، دانشمند بزرگ، ابن سینا فردی بود که در آغازین، اثر غلظت را بیان می‌کند که با ادبیات جدید، «چگالی جسم» نامیده می‌گردد. همچنین، هر چه جسم غلیظ‌تر باشد، چگال‌تر و هرچه رقیق‌تر، از چگالی کمتری برخوردار خواهد بود. او همچنین آشکارا از اثر جنس جسم در انتشار امواج صوتی لب به سخن می‌گشاید. بعلاوه، اگر به جای ظرف آهنی بر قطعه‌ای بزرگ از روی یا آهن کوفته گردد، صدای تولیدی آن با صدای ظرف میان تهی متنوع است. بعلاوه، در قطعه فلز، ارتعاش به شکل دیگری خواهد بود. ولی اگر جسم نرم باشد، مانند قلع، صوتی از آن پدید نخواهد آمد. همین موضوع برای سرب صدق می‌کند. این موضوع، عملاً به عامل دوم مؤثر در انتشار امواج صوتی اشاره می‌کند که از آن با نام«خاصیت کشسانی محیط» یاد خواهد شد. همچنین، اگرچه رشته یا تار روی ساز و یا زه کمان حلاجی تَر باشد، صدایی ایجاد نخواهد نمود و اگرچه خشک باشد، صوت از آن ایجاد می‌گردد.
علاوه بر این، نیوتن (۱۶۴۲-۱۷۲۷م. ) را می‌توان اولین دانشمندی نامید که به روش علمی طبیعت موجی صوت را بیان نمود. همچنین، ابن سینا در بخش اول رساله مخارج الحروف یا اسباب حدوث الحروف، در چگونگی به وجود آمدن آواز (صوت) لب به سخن می‌گشاید و پدید آمدن موج صوتی را ناشی از کوب و کند می‌داند.

منبع:

  1. Casey-Heatherman W .degree of vocal handicapin two age groups of individuals[MS thesis].Virginia : Marshall University;2009.
  2. Smith E, Verdolini K, Gray S, Nichols, J. Lemke, J. Barkmeier, H. Dove, and H. Hoffman. Effect of voice disorders on quality of life. Journal of Medical Speech Language Pathology . 1996;4(4):223-244.
  3. Campo P, Subramaniam M, Henderson D. The effect of 'conditioning' exposures on hearing loss from traumatic exposure. Hear Res1991 Oct;55(2):195-200
  4. Caleon I.S. & Subramaniam R., From Pythagoras to Sauvear: tracing the history of ideas about the nature of Sound, Phys. Educe. 42(2), 2007,p. 173-179.

اگر مطالعه این مطلب برای شما مفید بود، مطالعه مطالب زیر نیز به شما پیشنهاد می‌شود:
Loading...

آموزش فیزیک پایه 1 از مفاهیم پایه و اصلی کتاب هالیدی

آموزش زبان فرانسه (A1,A2)

آموزش STAR CCM

آموزش فلوئنت (ANSYS FLUENT) از پایه به صورت جامع و پروژه محور

برچسب ها: صوت
امتیاز
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
View all comments

آموزش های پیشنهادی در درسواره

آموزش فیزیک پایه 1

آموزش فیزیک پایه 1 از مفاهیم پایه و اصلی کتاب هالیدی

آموزش زبان فرانسه

آموزش زبان فرانسه (A1,A2)

آموزش STAR CCM

آموزش STAR CCM

آموزش فلوئنت

آموزش فلوئنت (ANSYS FLUENT) از پایه به صورت جامع و پروژه محور

مطالب مرتبط

Loading...
گرانش چیست

گرانش

  • اردیبهشت ۱۶, ۱۴۰۰
  • ۱۲:۱۸
نوروفیدبک چیست؟

نوروفیدبک چیست؟

  • بهمن ۲۵, ۱۳۹۹
  • ۱۳:۳۹
ژئوفیزیک - درسواره

ژئوفیزیک

  • بهمن ۷, ۱۳۹۹
  • ۱۵:۱۱
عدسی و بینایی

عدسی و بینایی

  • دی ۲۵, ۱۳۹۹
  • ۰۸:۴۹

عضویت در خبرنامه درسواره

با عضو شدن در خبرنامه درسواره از جدیدترین اخبار درسواره شامل زمان انتشار جدیدترین آموزش ها و تخفیفات باخبر شوید.

در کانال تلگرام درسواره عضو شوید!

join-telegram

صفحه اینستاگرام درسواره را دنبال کنید!

ویدیوهای آموزشی رایگان در یوتیوب درسواره!

آموزش های ویدیویی مرتبط در درسواره
Loading...
آموزش فیزیک پایه 1

آموزش فیزیک پایه 1 از مفاهیم پایه و اصلی کتاب هالیدی

آموزش زبان فرانسه

آموزش زبان فرانسه (A1,A2)

آموزش STAR CCM

آموزش STAR CCM

آموزش فلوئنت

آموزش فلوئنت (ANSYS FLUENT) از پایه به صورت جامع و پروژه محور

آموزش زبان روسی

آموزش زبان روسی مقدماتی (A1,A2)

آموزش کامسول (Comsol Multiphysics)

آموزش کامسول (Comsol Multiphysics) از پایه و پروژه محور

مطالب مرتبط
Loading...
گرانش چیست

گرانش

سمیرا حسینی

سمیرا حسینی

  • اردیبهشت ۱۶, ۱۴۰۰
نوروفیدبک چیست؟

نوروفیدبک چیست؟

مقدم

کیمیا جباری

  • بهمن ۲۵, ۱۳۹۹
ژئوفیزیک - درسواره

ژئوفیزیک

سمیرا حسینی

سمیرا حسینی

  • بهمن ۷, ۱۳۹۹
Loading...
گرانش چیست

گرانش

نوروفیدبک چیست؟

نوروفیدبک چیست؟

ژئوفیزیک - درسواره

ژئوفیزیک

فروشگاه درسواره

درباره درسواره

درباره مجله درسواره

فرصت های شغلی درسواره

استفاده از مطالب مجله درسواره با اهداف غیرتجاری با ذکر نام مجله درسواره و لینک به منبع بلامانع است. کلیه حقوق این سایت متعلق به مجموعه درسواره است.

Facebook Twitter Youtube Linkedin
wpDiscuz