از آنجایی که عایق الاستومری یا فوم الاستومری حرارتی برودتی یا فوم الاستومریک نسوز، برتری های بسیار زیادی نسبت به عایق پشـم شیشه دارد، امروزه به صورت عمده در صنعت تأسیسات مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرد. عایق الاستومری و فوم الاستومریک سطح خارجی نرم و بادوامی دارد که در مقابل انباشت آلودگی و رطوبت، مقاومت بالایی از خود نشان می دهد؛ بنابراین منجر به مقابله با رشد عوامل بیماری زا و قارچی می شود. همچنین به دلیل سطح مقاومی که عایق الاستومری دارد، در مقایسه با عایق پشم شیشه و سایر عایق های سنتی و قدیمی دارای مقاومت بیشتری (از لحاظ آسیب دیدن) می باشد.
فوم الاستومری عایق الاستومریک یا عایق الاستومری فوم چسبدار نسوز حتی اگر در برابر ضربات مکانیکی آسیب ببیند، قسمت آسیب دیده آن نیز در مقابل جذب رطوبت و رشد قارچ ها و باکتری ها مقاوم است. عایق حرارتی برودتی فوم الاستومری سلول بسته نیاز به کاور و یا پوشش برای جلوگیری از نفوذ رطوبت ندارد؛ زیرا ساختار سلول بسته آن اصولاً آب را به خود جذب نمی نماید.
همچنین در صورت نیاز به مقابله بیشتر با رشد قارچ، این عایق به سادگی تمیز میگردد. فوم الاستومری چسبدار عایق الاستومریک یا عایق حرارتی و برودتی الاستومری سلول بسته به دلیل صلبیت در مقابل فشار مقاومتر است؛ بنابراین خاصیت عایق بودن خود را نسبت به عایق پشم شیشه در مقابل فشار بیشتر حفظ می نماید. این عایق های نسل جدید از سلول های بسته تشکیل گردیده است که در فضای بسته سلول ها، گاز نیتروژن پر شده است. این سلول های غیر متصل، در مقابل رطوبت و فشار مقاومتر بوده و ضریب انتقال حرارت پایین تری دارند. از دیگر خواص و مزایای عایق الاستومری یا عایق الاستومریک می توان به عدم وجود گازهای CFC و HCFC در ساختار آن اشاره نمود.
عایق های حرارتی و برودتی الاستومری جایگزین سایر عایق های سنتی و قدیمی نظیر پشم شیشه، پشم سنگ، مل و متقال بوده و در صنایع مختلفی همچون نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع دارویی و بیمارستانی، صنایع غذایی، نساجی، کارخانجات صنعتی و ساختمان های اداری، تجاری، مسکونی جهت عایقکاری کانال های گالوانیزه انتقال هوا، لوله های سرد و گرم، منابع، مخازن، کلکتورها و… مورد استفاده قرار می گیرند.
ویژگی های عایق الاستومری
مواد عایق سلول بسته مقاومت بسیار عالی در مقابل عبور بخار آب از خود نشان می دهند به طوری که پس از نصب به هیچ گونه حائل بخار یا آب دیگری نیاز نیست. مقاومت زیاد در مقابل بخار، به همراه خاصیت تابش بالای لاستیک اجازه می دهد که مواد الاستومری، انعطاف پذیر و با ضخامت نسبتاً کمی از چگالش سطحی جلوگیری کنند. در نتیجه از این گونه مواد به مقدار قابل توجهی در سیستم های سرمایشی گرمایشی، لوله کشی ها، تهویه مطبوع و سیستم های صنعتی استفاده می شوند.
قیمت عایق الاستومری گرچه نسبت به پشم سنگ و یا پشم شیشه گران تر هستند ولی به دلیل بی نیاز بودن از پوشش مضاعف برای کاربردهای با دماهای پایین و بالا مقرون به صرفه بوده و به دلیل ضریب انتقال حرارت پایین و انعطاف پذیری بسیار بالا کاربردهای بسیاری در صنایع تهویه مطبوع، بیمارستانی و دارویی، حمل و نقل، نفتی و … را دارند.
عایق حرارتی و برودتی نسوز، غیر رشته ای و غیر متخلل می باشد؛ این بدان معناست که هیچ گونه ذرات مضری در حین عملکرد و نصب عایق، از آن جدا نخواهد شد و در محیط پیرامون پراکنده نمی شود. ضمناً هیچ گونه ابزار خاصی جهت نصب و اجرای عایق فوم الاستومریک مورد نیاز نمی باشد. همچنین می توان جهت داشتن ظاهری مناسب و زیباتر، در مکان هایی که عایق فوم الاستومری در معرض دید قرار دارد، آن را رنگ نمود. ضمناً، فرآیند نصب و اجرای عایق الاستومریک نسبت به سایر عایق های سنتی و قدیمی بسیار آسان، سریع، تمیز و با کیفیت تر می باشد.
عایق چسبدار و حرارتی و برودتی رولی فوم الاستومری و لوله ای (نسوز مشکی رنگ) جهت استفاده در فضاهای داخلی به هیچ گونه پوشش و کاوری نیاز ندارد؛ اما جهت استفاده در فضاهای خارجی پیشنهاد می گردد از یک لایه پوشش نظیر آلومینیوم (در ضخامت های گوناگون) جهت حفاظت بیشتر در مقابل عوامل جوی، ضربات مکانیکی و افزایش عمر مفید عایق استفاده گردد. این لایه آلومینیومی عایق که توسط یک لایه پلیمری تقویت شده است می تواند با ضخامت های 130، 170، 230 و 400 میکرون ارائه گردد. در برخی از پروژه های تأسیساتی جهت حفاظت بیشتر از عایق، از ورق های آلومینیومی با ضخامت های 500 و 700 میکرون و یا 1 میلیمتر به صورت جداگانه استفاده می گردد.
ضمناً، عایق الاستومریک رولی (فوم پتویی یا صفحه ای) به صورت پشت چسبدار نیز قابل ارائه می باشد. در این نوع عایق الاستومری، یک لایه چسب مسلح نخ دار به قسمت پشت عایق متصل شده و برای چسباندن عایق الاستومری به سطح، کافی است لایه کاغذی چسب را جدا نموده و عایق را به سطح موردنظر بچسبانیم.
شایان ذکر است قبل از چسباندن عایق الاستومری (عایق پشت چسبدار) به سطح، می بایست ابتدا محل موردنظر را از گرد و غبار کاملاً پاک نموده، سپس عایق را نصب و اجرا نمود. نصب و اجرای عایق پشت چسبدار یا عایق خود چسبی (به دلیل چسبدار بودن آن) نهایت سادگی را به همراه داشته و موجب صرفه جویی در هزینه، وقت، نیروی انسانی و … می گردد.
چسب مایع مخصوص عایق الاستومری جهت چسباندن عایق یا فوم رولی (پتویی یا صفحه ای) و لوله ای به کار می رود. این نوع چسب در قوطی های 1 و 4 لیتری قابل عرضه بوده و دارای چسبندگی فوق العاده ای می باشد.
به منظور پوشش درزهای عایق الاستومری بر روی لوله ها، کانال های گالوانیزه، کلکتورها، منابع و مخازن و … از سه نوع نوار درزگیر مخصوص عایق الاستومری (تیپ درزگیر) می توان استفاده نمود .شایان ذکر است عایق های حرارتی و برودتی شرکت دارای گواهینامه ها و استانداردهای معتبر داخلی و خارجی می باشد.
دلایل اهمیت عایق الاستومری
- مقاوم در مقابل خوردگی
- ضریب مقاومت بسیار بالا در برابر نفوذ بخار آب (7000 ≥ µ)
- بسیار سبک با وزن مخصوص 45 الی 65 کیلوگرم بر متر مکعب
- مقاوم در برابر خوردگی در شرایط بسیار بد آب و هوایی
- سازگار با محیط زیست، بدون انتشار گازهای CFC و HCFC
- ضریب انتقال حرارت بسیار پایین
- نصب و تعمیر آسان و سریع
- مقاومت بالا در برابر انتقال صدا در کانال های هوا و لوله ها
- مقاومت بالا در برابر ترکیبات آروماتیک و هیدروکربن ها
- مقاومت بالا در برابر روغنها، اسیدها و بازها
- بدون تولید ریزگرد و غبار
- انعطاف پذیر
- مقاوم در مقابل فشار و ضربه
- غیر سمی
- عدم امکان رشد قارچ ها و باکتری ها در آن
مشخصات فنی عایق های الاستومری:
- دارای گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
- دارای استاندارد Class B1 در مقابل حریق (کند نسوز)
- ضریب انتقال حرارت حدود 0.032 w/m.°k در دمای 15 درجه سیلسیوس
- دامنه عملکرد دمایی بسیار مناسب (40- تا 120+ درجه سلسیوس)
- دارای چگالی kg/m365-45
- فاقد مواد سمی و مخرب محیط زیست
- عدم ایجاد حساسیت و مشکلات تنفسی
- مقاوم در برابر آلودگی و گرد و خاک، آلودگی های بیولوژیکی
- مقاومت در برابر خوردگی، ترکیبات آروماتیک، هیدروکربن ها
- قابلیت نصب و اجرای آسان با ضخامت های مورد نظر
نام دیگر عایق الاستومریک
عایق الاستومری، عایق الاستومریک، عایق الاستومری فوم چسبی، عایق حرارتی چسبدار، عایق فوم، عایق ورقه ای، عایق لوله، عایق لوله ای ، فوم پتویی، فوم لوله، فوم حرارتی، فوم دور لوله، فوم و عایق حرارتی، عایق حرارت، فوم لوله، فوم رولی، عایق چسبی رولی، عایق چسبدار، عایق پتویی، عایق فوم کانال، عایق چسبدار فوم چسبدار، عایق پشت چسبدار، عایق فویلی، فوم فویل دار، فروش عایق رولی چسب دار، عایق فوم چسبی، عایق چسبی، عایق فوم فلکسی، عایق کانال هوا، فوم کانال، عایق فوم چسبی، عایق چسبدار کانالی، فوم کانالی، فوم عایق فلکسی کانال هوا، فروش عایق حرارتی برای کانال هوا، عایق چسبی خود چسب کانال، فروش عایق پشت چسبدار، فوم رولی و عایق پتویی، عایق فویلی، فروش عایق الاستومر، فوم پشت چسبدار فوم الاستومر، فوم الاستومر، الاستومر رولی و لوله ای، عایق الاستومری، فروش عایق پتویی الاستومری، عایق ورقه ای، فوم ورقه ای، عایق سیاه، عایق چسب الاستومری، عایق فوم خود چسب، خود چسب دار، فوم لوله ای الاستومری، عایق چسبدار فوم رولی، عایق الاستومریک، عایق الاستومری چسبدار حرارتی و برودتی، عایق فوم الاستومتریک، عایق فوم الاستومری، فوم عایق الاستومریک چسبدار، عایق حرارتی و برودتی، فوم برودتی، عایق حرارتی چسبدار، عایق برودتی چسبدار، عایق رول الاستومریک، عایق رول الاستومتریک، عایق نسوز ورقه ای، عایق مشکی رنگ الاستومر، عایق EPDM و … نیز اشاره نمود.
عایق الاستومری از جنس EPDM چیست؟
پلی اتیلن و پلی پروپیلن، پلیمرهایی هستند با دمای انتقال شیشه ای بسیار ناچیز و دارای ماهیت بلورینگی که به دلیل همین ماهیت، فاقد خواص لاستیکی بوده و به عنوان پلاستیک مورد استفاده قرار می گیرد. با کوپلیمر کردن اتیلن و برهم زدن نظم ساختمانی هر یک از هموپلیمرها می توان ویژگی بلورینگی را از پلیمر جدا و پلیمری با ویژگی لاستیکی پدید آورد. کوپلیمر تشکیل شده با این روش خاص، EPR نامیده می شود که دارای ماهیت کاملا اشباع شده بوده و به دلیل همین امر، از مقاومت جوی و حرارتی بالایی برخوردار است، اما این الاستومر به علت عدم وجود پیوند دوگانه در ساختار شیمیایی فاقد قابلیت پخت گوگردی بوده و فقط با سیستم پخت پراکسیدی پخت می شود.
برای حل این مشکل، از منومر سومی یعنی منومر DN در واکنش با اتیلن و پروپیلن استفاده می گردد. به این ترتیب، ترپلیمری حاصل می گردد که حاوی پیوند دوگانه بوده و قابلیت پخت گوگردی پیدا می نماید که این ترپلیمر EPDM نامیده می شود.
عایق الاستومری چسبدار یا عایق الاستومریک EPDM برای مناطق سردسیر و گرمسیر بسیار مناسب بوده، به گونه ای که زمان مند شدن، اکسید شوندگی و پیر شدن درجه ناشی از گرمای آن بسیار کم و ناچیز است و در برابر مواد شیمیایی آلی و غیر آلی مقاوم می باشد. همچنین مقاومت شیمیایی آن (عایق الاستومری) در برابر فرآورده هایی بر پایه غیر محلول نیز کم است.