معرفی نرم افزار کامسول
اگر شما یک مهندس مکانیک، شیمی، هوافضا، عمران و یا یک دانشجو یا شاغل در حوزه رشتههای علوم پایه مثل فیزیک و شیمی باشید و به دنبال راهکاری برای حل مسائل فیزیکی که با آن درگیر هستید باشید احتمالاً نام نرمافزار کامسول – Comsol به گوشتان رسیده است. در این مقاله قصد معرفی کامل نرمافزار کامسول مولتی فیزیکس (Comsol Multiphysics) و بیان کاربردهای و راهکارهای یادگیری آن را داریم تا شما نیز بتوانید با این نرمافزار قدرتمند به صورت کامل آشنا شده و از آن در حل مسائل خود استفاده کنید.
کامسول مولتی فیزیکس (Comsol Multiphysics) یک نرمافزار تحلیلی شبیهسازی بر اساس المان محدود، چند فیزیکی است. منظور از چندفیزیکی به این معنی است که این نرمافزار امکان شبیهسازی و حل طیف گسترده از پدیدههای فیزیکی را به صورت تنها و یا کوپل شده- جفت شده را فراهم میکند. برای این منظور معادلات دیفرانسیلی جزئی یا PDE باید حل شود که به صورت تحلیلی بسیار دشوار است و کامسول این امکان را برای ما فراهم مینماید.
برای آشنایی با روش المان محدود اینجا کلیک کنید.
مدلسازی همراه با آزمایشها برای بهینهسازی فرآیندها و دستگاهها سریعتر و اغلب کارآمدتر و دقیقتر از اجرای روشهای آزمایشی یا آزمایش نمونههای اولیه است. با توسعه مدلهای آزمایشی تأیید شده برای تجزیه و تحلیلهای خود، میتوانید درک عمیقتری از طراحی یا فرآیند به دستآورید زیرا میتوانید آن را به روشی راحتتر از آزمایشگاه مطالعه کنید.
مولتی فیزیک اغلب برای مدلسازی دقیق طرح یا فرآیند شما ضروری است. به عنوان یک کاربر کامسول مولتی فیزیکس (Comsol Multiphysics)، شما کنترل کاملی بر تمام جنبههای مدل خود دارید. مدلهای چندفیزیکی دقیق طیف وسیعی از شرایط عملیاتی ممکن و اثرات فیزیکی را شامل می شوند.
قابلیت ها، مزایا و کاربردهای نرم افزار کامسول مولتی فیزیکس (Comsol Multiphysics)
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردم نرمافزار کامسول مولتی فیزیکس امکان شبیهسازی تقریباً تمام پدیدههای فیزیکی را فراهم مینماید. این قابلیت باعث میشود که این نرمافزار تقریباً در تمام رشتههایی که به نوعی با مسائل فیزیکی درگیر هستند قابل استفاده باشد. از این دست کاربردها میتوان به شبیهسازی میدانهای الکتریکی و مغناطیسی، مسائل مرتبط با آکوستیک و صوتی، انتقال ذرات شیمیایی، الکتروشیمی، جریان سیالات به صورت آرام و آشفته، جریانهای چندفازی، انتقال حرارت با مکانیزمهای هدایت، جابجایی و تشعشع، اپتیک، پلاسما، فرکانس رادیویی، نیمهرساناها، سازه، تعامل سیال و سازه، توربوماشینها، محیطهای متخلل، انتقال رطوبت، پدیده ترموالکتریک، مخازن جدارنازک، معادل دیفرانسیل خطی و غیرخطی معمولی و جزئی، دینامیک مش، مشهای متحرک و جریانهای فراصوتی اشاره کرد. البته تمامی این موارد ذکر شده تنها بخش کوچکی از مسائل فیزیکی است که میتوان با این نرمافزار قدرتمند شبیهسازی کرد. به این منظور در نرمافزار کامسول دسته ماژولها یا حل گرهای مختلف به صورت زیر ارائه میشود:
- ماژول های AC/DC : برای شبیهسازی و انجام محاسبات در میدانهای الکتریکی و مغناطیسی در سیستمهای استاتیک و فرکانس پایین استفاده میشود. یعنی در سیستمهایی که طول موج آنها به طور قابل ملاحظهای بزرگتر از دستگاه مورد مطالعه است.
- ماژول های Acoustics : رابط های آکوستیک برای محاسبه انتشار میدان های صوتی تحت شرایط مختلف در حوزه فرکانس و زمان استفاده می شود.
- ماژول های Chemical Species Transport : ماژول انتقال ذرات شیمیایی برای محاسبه میدان های غلظت گونه های شیمیایی در محلول ها استفاده می شود.
- ماژول های Electrochemistry : شاخه الکتروشیمی شامل رابط های فیزیک عمومی برای مدل سازی توزیع پتانسیل و جریان در سلول های الکتروشیمیایی است.
- ماژول های Fluid Flow : شاخه جریان سیالات برای شبیه سازی جریان و میدان فشار مایعات و گازها استفاده می شود.
- ماژول های Heat Transfer : برای محاسبه انتقال حرارت و میدان دما استفاده می شود.
- ماژول های Optics : رابطهای اپتیک برای محاسبه میدانهای الکتریکی و مغناطیسی برای سیستمهایی استفاده میشود که طول موج آن قابل مقایسه یا بسیار کوچکتر از دستگاه یا سیستم مورد مطالعه است.
- ماژول های Plasma : شاخه پلاسما شامل رابط های فیزیک برای مدل سازی تخلیه تعادلی و غیرتعادلی است.
- ماژول های Radio Frequency : رابطهای فرکانس رادیویی برای محاسبه میدانهای الکتریکی و مغناطیسی در سیستمهای فرکانس بالا استفاده میشود. یعنی در سیستمهایی که طول موج با اندازه سیستم قابل مقایسه است.
- ماژول های Semiconductor: شاخه نیمه هادی شامل رابط نیمه هادی است که معادله پواسون برای پتانسیل الکتریکی و معادلات انتشار رانش برای الکترون و حفرههای یک ماده نیمه هادی را حل میکند.
- ماژول های Structural Mechanics : شاخه مکانیک سازه شامل رابطهای فیزیک برای تجزیه و تحلیل تغییر شکلها، تنشها و کرنشهای سازههای جامد است.
- ماژول های Mathematics : شاخه ریاضیات شامل رابطهایی برای حل PDE و ODE، انجام تجزیه و تحلیل حساسیت، مدلسازی مشهای متحرک و هندسههای تغییر شکل یافته و موارد دیگر است.
البته همانطور که اشاره شد موارد بالا دستههای کلی از ماژولهای در دسترس کامسول میباشند و هرکدوم از دستهها شامل ماژولهای بسیاری هستند که با آن میتوان به شبیهسازی مسائل مختلف فیزیکی پرداخت.
اما شاید بتوان گفت که بزرگترین وجه تمایز و مزیت کامسول نسبت به نرمافزارهای مشابه آن محیط یکپارچه ساخت و مدلسازی هندسه، مشبندی، شبیهسازی و بررسی نتایج است. کاربران این نرمافزار نباید نگرانی در مورد یادگیری و استفاده از آن داشته باشند. به کمک این محیط یکپارچه یادگیری و استفاده از این نرمافزار بسیار آسان است. در یک محیط پیوسته میتوان ابتدا میدان محاسباتی و هندسه مورد نیاز را با استفاده از Model Builder طراحی کرد، سپس تنظیمات مرتبط به شبیهسازی مثل تنظیمات میدان و شرایط مرزی را انجام داد، شبکه مورد نیاز را به صورت هوشمند اعمال کرد و بعد از حل مسأله به بررسی نتایج در همان محیط پرداخت.
مدلسازی با COMSOL Multiphysics به این معنی است که میتوانید بین شبیهسازی الکترومغناطیسی، مکانیک سازه، آکوستیک، جریان سیال، انتقال حرارت، و پدیدههای واکنش شیمیایی در یک محیط نرمافزاری کار کنید. Model Builder در COMSOL Multiphysics یک محیط شبیهسازی کامل و یک گردش کار مدلسازی ثابت از ابتدا تا انتها را بدون توجه به نوع طراحی یا فرآیندی که میخواهید تحلیل و توسعه دهید، در اختیار شما قرار میدهد.
در انتها یک قابلیت مهم دیگر نرمافزار کامسول که باید به آن اشاره کرد Application Builder است. در بسیاری از سازمانها، گروه کوچکی از کارشناسان شبیهسازی عددی به گروه بزرگتری از افرادی که در توسعه محصول، تولید، یا به عنوان دانشجویانی که در حال مطالعه پدیدهها و فرآیندهای فیزیک هستند، خدمات میدهند. برای اینکه این گروه کوچک بتوانند به گروه بسیار بزرگتری خدمات ارائه دهند، نرمافزار COMSOL دارای قابلیتهایی برای ساخت برنامههای شبیهسازی است. Application Builder در کامسول مولتی فیزیکس (Comsol Multiphysics) گنجانده شده است و به متخصصان شبیهسازی اجازه میدهد تا رابطهای کاربری بصری و بسیار خاصی را برای مدلهای محاسباتی عمومی خود ایجاد کنند. به این معنی که متخصص شبیهسازی پس از انجام تنظیمات به صورت کامل بر روی میدان محاسباتی و طرح مورد نظر، یک نسخه از آن را که به صورت یک برنامه ساده با ورودی و خروجیها مشخص میباشد تهیه کرده و در اختیار کاربران قرار میدهد تا با انجام یک سری تنظیمات ساده بتوانند تأثیر پارامترهای مختلف بر شبیهسازی را مشاهده نمایند.
راهنمای جامع یادگیری و شروع به کار با کامسول
همانطور که پیشتر اشاره شد نرمافزار کامسول یک محیط کاربری یکپارچه و کاربرپسند برای انجام تمام مراحل شبیهسازی داراست. یعنی برای مثال برای کار با این نرمافزار برخلاف نرمافزار ANSYS Fluent نیاز به یادگیری نرمافزارهای مختلف به منظور تولید هندسه یا شبکه نیست.
راهنمای جامع شروع به کار و یادگیری نرم افزار ANSYS Fluent را از اینجا مطالعه کنید.
اگرچه نرمافزار کامسول نیز امکان دریافت انواع فرمتهای هندسی مثل stp، stl را از سایر نرمافزارهای CAD مطرح فراهم میکند اما ماژول هندسه داخل خود نرمافزار بسیار در زمینه تولید هندسه قدرتمند است و میتوان گفت که اکثر نیاز کاربران را برطرف میکند. همچنین بخش تولید شبکه نرمافزار هم قابلیتهای قابل توجهی داراست و میتوان با آن شبکه مورد نیاز را ایجاد کرد. هرچند کامسول قابلیت دریافت شبکه را نیز فراهم کرده است تا شبکه تولید شده با برخی فرمتها و نرمافزارها را به آن وارد کرد.
یکی از نقاط قوت نرمافزار کامسول دایکیومنتیشن یا کتابخانه اطلاعاتی آن است که اطلاعات و راهنمای یادگیری و مثالهای متنوعی را همراه با فایلهای پیوست مرتبط با تنظیمات شبیهسازی در اختیار کاربران قرار میدهد. همچنین در سایت کامسول نیز میتوان به تعداد قابل توجهی از ویدیوهای آموزشی و وبینارهای رایگان دسترسی داشت.
سایت درسواره نیز به عنوان سایت پیشگام در زمینه معرفی و ارائه آموزشهای مرتبط به نرمافزارهای شبیهسازی به زبان فارسی، آموزش نرمافزار کامسول مولتی فیزیکس را ارائه کرده است. اگر علاقمتد به یادگیری این نرمافزار هستید میتوانید با مراجعه به آموزش نرمافزار کامسول مولتی فیزیکس – Comsol Multiphysics همین حالا شروع به یادگیری این نرمافزار کنید.
پوشش رشته ای نرم افزار کامسول
همانطور که ذکر شد نرمافزار کامسول طیف وسیعی از ماژولهای مختلف را در اختیار کاربران میگذارد تا انواع مسائل فیزیکی را شبیهسازی نمایند. بنابراین میتوان گفت که این نرمافزار مورد توجه دانشجویان، اساتید و فارغ التحصیلان اکثر رشتههای مهندسی همانند مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی شیمی، مهندسی عمران، مهندسی معماری، مهندسی هوافضا و سایر رشتههای علوم پایه مثل رشته فیزیک، رشته ریاضی و رشته شیمی قرار دارد.
دانلود کامسول
باید توجه داشت که نرمافزار کامسول یک نرمافزار تجاری است. به این معنی که نسخه رایگان ندارد. برای دریافت و استفاده از این نرمافزار میبایست از طریق سایت اصلی نرمافزار به نشانی Comsol.com اقدام به خرید لایسنس این نرمافزار کرد. البته مطابق معمول نسخههای غیرقانونی و اصطلاحاً قفل شکسته نرمافزار نیز وجود دارند که به دلایل مسائل اخلاقی و رعایت حقوق سازندگان استفاده از آنها را توصیه نمیکنیم.
نصب کامسول
بعد از دریافت نسخه قانونی نرمافزار میتوانید اقدام به نصب آن کنید. به جرات میتوان گفت که این نرمافزار در بین نرمافزارهای شبیهسازی یکی از سادهترین مراحل نصب و راهاندازی را دارد. با چند کلیک پی در پی میتوان این نرمافزار را نصب و از آن استفاده کرد. البته اگر در حین نصب و یا راهاندازی با مشکلی روبرو باشید میتوانید روی کمک تیم پشتیبانی قدرتمند این نرمافزار نیز حساب ویژهای باز کنید. حتی پس از نصب نیز تیم پشتیبانی برای حل مسائل و شبیهسازی نیز بسیار پاسخگوی مخاطبین هستند.
آخرین ورژن کامسول
در حال حاضر آخرین نسخه و ورژن رسمی منتشر شده از نرم افزار کامسول نسخه 6 این نرم افزار است که در تاریخ 14 دسامبر سال 2021 به صورت عمومی عرضه شده است و از سایت کامسول در دسترس قرار گرفته است.
معرفی بسته های نرم افزاری مشابه
حال که با نرمافزار COMSOL و راهکارهای یادگیری آن آشنا شدهاید شاید بد نباشد که به برخی از نرمافزارهای مشابه یا جایگزین این نرمافزار نیز در انتهای مقاله اشاره نماییم. اگرچه به صورت صددرصد نمیتوان نرمافزار مشابه یا جایگزین برای این نرمافزار معرفی کرد، ولی با این حال نرمافزارهایی وجود دارند که با درصد بالایی میتوان کاربردهای مشابه نرمافزار COMSOL را از آنها انتظار داشت. شاید مطرحترین این نرمافزارها بسته نرمافزاری جامع ANSYS باشد که مشابه کامسول امکان شبیهسازی طیف وسیعی از مسائل فیزیکی را فراهم میکند. از سوی دیگر میتوان به نرمافزار STARCCM نیز اشاره کرد که اگرچه به لحاظ پشتیبانی از پدیدههای فیزیکی قابل حل به پای کامسول نمیرسد اما بسته قدرتمندی در زمینه شبیهسازی طیف وسیعی از مسائل فیزیکی میباشد. همچنین در کنار این نرمافزار شاید بد نباشد به نرمافزار ABAQUS نیز اشاره کرد که در زمینه شبیهسازی مسائل مرتبط به مکانیک جامدات بسیار توانمند است. یا از سونی دیگر در زمینه مسائل مرتبط به رشته مهندسی عمران نرم افزارهای مطرحی همچون ETABS، SAFE و SAP ارائه شده اند.
در آخر خبر خوب این که آموزشهای مرتبط با تمامی این نرمافزارها نیز در سایت درسواره ارائه شده است. اگر علاقمند به یادگیری این نرم افزارها هستید کافی است که به آموزش های مرتبط به هرکدام از این بسته های آموزشی در سایت درسواره مراجعه کنید و یادگیری را همین حالا شروع کنید. برای نمونه می توان به آموزش نرمافزار استار سی سیام STARCCM، آموزش نرم افزار ANSYS Fluent و آموزش نرم افزار ABAQUS اشاره کرد. برای دریافت اطلاعات در مورد سایر نرم افزار ها به صفحه اصلی سایت درسواره مراجعه کنید.